Wat komt er aan bod in een lerarenopleiding?

Wat komt er aan bod in een lerarenopleiding?

Wat komt er aan bod in een lerarenopleiding?De kans is groot dat iemand in je omgeving de lerarenopleiding heeft gedaan. Er zijn immers veel mensen in Nederland die het ontzettend leuk zouden vinden om weer voor de klas te staan. Hierdoor zal jij waarschijnlijk ook iemand kennen die de opleiding tot leraar heeft gevolgd of deze opleiding op dit moment aan het volgen is, maar wat houdt de opleiding eigenlijk in?

Strenge toelatingseisen lerarenopleiding basisschool

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de lerarenopleiding een aantal strenge opleidingseisen heeft. Dit komt doordat het vak leraar ontzettend belangrijk is voor heel Nederland. Dit is onder andere te merken aan de inhoud van de opleiding, waarbij de lat hoog ligt. Ook zijn de toelatingseisen van de opleiding hoog. Voordat je kunt starten dien je als eerst een aantal vakken gehaald te hebben op een relatief hoog niveau. Zo dien je kennis te hebben van natuur en techniek, aardrijkskunde en geschiedenis. Deze strengere toelatingseisen zijn in het jaar 2015 ingegaan. Daarnaast dienen alle studenten in het eerste jaar de reken- en taaltoets af te sluiten met een goed cijfer. Dit is ontzettend belangrijk om de studie op een juiste manier te vervolgen. 


Het belang van goede vakinhoudelijke kennis

Zou je graag leraar willen worden? Dan is het ontzettend belangrijk om voldoende vakinhoudelijke kennis in huis te halen. Het voordeel van deze vakinhoudelijke kennis is dat je alle vragen van de leerlingen op een juiste manier kunt beantwoorden. Deze opleiding is ideaal voor volwassenen die al de nodige vakkennis hebben, maar daarnaast ook nog het andere aspect van een leerkracht willen leren. Dit andere aspect is namelijk het overbrengen van kennis. 


Het overbrengen van kennis tijdens de lerarenopleiding

Tijdens de lerarenopleiding leer je niet alleen veel over de verschillende vakken, je leert natuurlijk ook erg veel over het overbrengen van deze kennis. Helaas komt het geregeld voor dat mensen voldoende kennis hebben over een vak, maar deze kennis helaas niet op een juiste manier over kunnen brengen. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, zowel voor de betreffende leerkracht als voor de leerlingen. Om dit probleem te voorkomen wordt er tijdens de lerarenopleiding ontzettend veel gesproken over het overbrengen van kennis. Daarnaast wordt dit ook zo veel mogelijk toegepast in de praktijk. Je krijg allerlei verschillende tips, adviezen en strategieën om jouw kennis zo goed mogelijk over te dragen op de groep. Voor veel mensen zal dit erg lastig zijn. Gelukkig hebben ze hier bij de lerarenopleiding al enige ervaring mee. Hierdoor is de kans groot dat je op de helft van je studie al jouw verschillende doelstellingen hebt behaald. 


Motiveren van leerlingen

Ben je van plan om aan de slag te gaan als basisschool leraar? Dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat je de leerlingen veel dient er zoveel mogelijk uit te halen. In veel gevallen zullen de leerlingen nog niet het besef hebben dat het hartstikke belangrijk is om een goede educatie te krijgen. Helaas ben jij hier als leraar de dupe van. In veel gevallen zal je een aantal leerlingen op sleeptouw moeten nemen. Gelukkig leer je ook dit bij de lerarenopleiding. Je leert hoe je kinderen het best kunt motiveren zodat zij zichzelf, maar daarnaast zeker ook andere niet in de weg zitten. Bovendien leer je omgaan met allerlei verschillende unieke situaties. Hierdoor is de kans klein dat je ooit in een vervelende situatie terecht gaat komen. 






Kennis ontwikkelen op het gebied van lezen en schrijven

Eén van de belangrijkste dingen die je leert tijdens de lerarenopleiding is het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl. Doordat je een eigen schrijfstijl ontwikkeld is het voor jou als leraar veel gemakkelijker om de betreffende kinderen te leren lezen en schrijven. Houdt er natuurlijk ook rekening mee dat je tijdens je studie te maken krijgt met kinderen die nog maar net kunnen lezen en schrijven. Dit is ontzettend vervelend voor zowel jou als het kind. Gelukkig kun je door middel van de lessen van de lerarenopleiding ieder kind op de juiste manier helpen om een basis te leggen in het lezen en het schrijven van de Nederlandse taal. Hier zullen zij hun hele leven profijt van hebben. 


Coachen van leerlingen in het basis onderwijs

Naast dat je ervoor kunt kiezen om echt les te gaan geven in het basisonderwijs, kun je tijdens de lerarenopleiding ook nog eens kijken of je je coachingskwaliteiten verder wilt ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn als je aan de slag gaat als lid van directie. Daarnaast kan dit ook prettig zijn wanneer je een andere functie op een school gaat vervullen. Echter, het coachen van leerlingen komt ook voor veel leraren erg goed van pas. Door middel van deze coaching is het voor het grootste gedeelte van de leraren ook mogelijk om specifieke kinderen in de klas beter te kunnen coachen.


Eén dag per week stage

In bijna ieder vakgebied is praktijkervaring het allerbelangrijkste. Dit geldt dus ook voor het onderwijs. Hierdoor krijg je te maken met 1 stagedag per week. Tijdens deze stage kun je alle kennis die je tijden de opleiding hebt opgedaan in de praktijk oefenen. De kans is groot dat dit in het begin nog redelijk moeizaam gaat. Echter, het is wel van belang om er rekening mee te houden dat je hier steeds beter in wordt. Ook dit zullen ze je duidelijk uitleggen tijdens de lerarenopleiding. Tijdens deze stage leer je dat er nog veel meer bij komt kijken. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met het voorbereiden van de lessen. Heel veel beginnende docenten hadden er vooraf geen rekening mee gehouden dat dit zo veel tijd zou gaan kosten. Gelukkig wordt ook dit door ervaring steeds minder. Daarnaast leer je tijdens deze stage hoe je je lessen geeft. Hier krijg je een beter beeld van de gewenste interactie met kinderen. Houdt er wel rekening mee dat dit erg afhankelijk is van de leeftijdsgroep. Als laatst zal je tijdens je stage te maken krijgen met het evalueren van lessen. Tijdens deze evaluatie leer je wat je de volgende keer beter zou kunnen doen. Bovendien krijg je tijdens deze evaluatie ook te horen wat je wel goed deed. 


Financieren door de overheid

Ben je van plan om binnenkort te gaan starten met de opleiding? Dan zou je eens kunnen kijken of je recht hebt op een gunstige financiering. Iedereen tot een leeftijd van 55 jaar kan een gedeelte van zijn of haar kosten terug krijgen of in aanmerking komen voor een subsidieregeling. Zo biedt DUO een extra jaar studiefinanciering aan voor studenten die na een HBO of WO opleiding een lerarenopleiding gaan volgen. Ook is er een lerarenbeurs beschikbaar voor bevoegde leraren die zich verder willen specialiseren of vakkennis willen opdoen. Een volledig overzicht van de subsidies en tegemoetkomingen is terug te vinden op de website van DUO.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1586x
Toegevoegd: 09-10-2020 11:50
Gewijzigd: 14-12-2020 09:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!