Drukwerk

Zelf drukwerk maken en ontwerpen

DrukwerkHet maken en ontwerpen van drukwerk is tegenwoordig geen ingewikkelde klus meer. Via het internet is het eenvoudig om snel je eigen flyers, posters, of kaartjes in huis te hebben. In dit artikel wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je het effectief drukwerk kunt maken.

Zelf drukwerk maken en ontwerpen

Je kunt tegen moment aanlopen dat je je eigen visitekaartje, flyer of poster wil ontwerpen. Omdat je bijvoorbeeld een eigen bedrijf bent begonnen of een evenement organiseert. Ook voor niet zakelijke doeleinden komt het weleens voor dat je drukwerk nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een uitnodiging, trouwkaarten of geboortekaartjes. We vertellen in dit artikel welke programma's het meest geschikt zijn om je drukwerk in te ontwerpen, geven je een aantal ontwerptips en leggen je uit waar je mee te maken krijgt als je je drukwerk daadwerkelijk in productie laat nemen.

In welk programma ontwerp ik mijn drukbestanden?

Allereerst is natuurlijk de vraag, heb ik het juiste programma om m'n drukwerk in op te maken? Een goed programma om in te ontwerpen is Adobe Illustrator.

Adobe Illustrator
Adobe Illustrator is een geavanceerd programma en vereist enige computer skills, maar als je het eenmaal een beetje snapt gaat er een creatieve wereld voor je open. Dit programma is puur bedoeld voor ontwerpen van logo's of illustraties.

Heb je al een logo of een foto, welke je dus alleen nog maar hoeft samen te voegen tot een drukbestand? Misschien nog wat tekst erbij en een gekleurde achtergrond? Dan kun je het progamma Adobe InDesign gebruiken.

Adobe Indesign
Dit programma is speciaal ingericht voor het opmaken van drukwerk en het maken van een kant- en klaar drukbestand. Het geeft je de gelegenheid om druktechnische specificaties aan het bestand mee te geven waardoor de drukker direct met jouw bestand aan de slag kan!

Help! Ik heb geen Illustrator of Indesign

Andere programma's zijn vaak niet geschikt om een drukbestand in op te maken. Het is vervelend om veel tijd te steken in je ontwerp en vervolgens van de drukker te horen krijgen dat het bestand niet voldoet aan de aanleverspecificaties. Het beste kun je in dit geval een ontwerper inschakelen. Een goede designer werkt met Adobe Illustrator en InDesign en kan jou een hoop tijd en moeite besparen. Daarnaast weet je zeker dat je ontwerp met een creatief oog ontworpen wordt!


Oke, ik heb deze programma's! En nu?

Voor het maken van drukwerk is het allereerst belangrijk om een afloopgebied aan je bestand toe te voegen van 3mm. Dit kan direct bij het aanmaken van je nieuwe bestand, ook wel bleeds genoemd. Een afloopgebied wil zeggen, een ruimte om je drukbestand heen waarin je de achtergrond laat doorlopen. Wanneer je drukwerk wordt gesneden tot het eindformaat, weet je tenminste zeker dat het ontwerp netjes tot aan de rand doorloopt. Ook zorg je ervoor dat je in CMYK-kleurmodus werkt. Bij digitaal drukwerk wordt er gebruik gemaakt van CMYK-inkt, met deze vier drukkleuren worden eigenlijk alle kleuren gemaakt door de machine.

Het afloopgebied is toegevoegd en ik werk in CMYK, hoe maak ik nu een goed design?

Natuurlijk geldt voor ieder type drukwerk dat er specifieke tips en tricks zijn. We gaan in dit geval er even vanuit dat je drukwerk wilt ontwerpen voor commerciële doeleinden. Denk hierbij aan een flyer of een poster.

Tip 1: Foto's geven je flyers of posters extra aandacht
Maar wel een goede foto! Dus scherp, met het onderwerp dat jij onder de aandacht wil brengen. Zorg ervoor dat de kleuren van de foto goed past bij de rest van het design. Heb je geen eigen foto's die kwalitatief genoeg zijn? Zoek dan eens naar rechtenvrije foto's, ook wel stockfoto's genoemd. Deze zijn vaak van hoge kwaliteit en mag je kosteloos gebruiken!

Tip 2: Gebruik korte en pakkende teksten
De ontvanger wil immers in een oogopslag lezen waar jouw boodschap om gaat. Verwijs ze naar een website voor meer informatie waar je uitgebreider op het onderwerp kunt ingaan. Zorg dat je koptekst goed opvalt, maak deze een stuk groter dan de rest!

Tip 3: Zorg voor voldoende lucht in je ontwerp
Lucht in je ontwerp wil zeggen, ruimte tussen de objecten. Dus simpelweg de achtergrond. Lucht in je ontwerp zorgt voor rust en geeft contrast aan de teksten en foto's waar het écht om gaat!

Ik heb m'n design af, kunnen we het gaan drukken?

Bijna! Zorg ervoor dat je altijd een PDF exporteert. Vervolgens krijg je een scherm te zien dat je vraagt om allerlei instellingen. Zorg hiervoor dat jouw PDF de instelling PDFx1a:2001 heeft, dit is waar de meeste drukkers om vragen. Ook controleer je voor de zekerheid of het afloopgebied (bleeds) is ingeschakeld.

Om tot een definitief eindproduct te komen, is het goed om uit te zoeken welk papiersoort het beste bij jouw drukwerk past. Zo heb je papieren met een glanzende uitstraling, matte uitstraling, karton look, milieuvriendelijke papier en zelfs gekleurd papier. Bij de meeste drukkerijen kun je gratis papiersamples aanvragen; wel zo slim! Zo kun je van te voren bekijken welke papiersoort het beste matcht met jouw ontwerp.

Naast de hoeveelheid papiersoorten bieden drukkers ook vaak verschillende afwerkingen aan. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld rondhoeken, boorgaten, perforeren, lamineren of spot-uv lak.

Heb je een papiersoort gekozen, de juiste papierdikte en is je drukbestand gereed? Dan is het tijd om te gaan drukken! Met de online wereld van nu is het geen tijdrovende klus meer. Je hoeft niet meer naar de drukkerij toe te gaan om naast de pers te blijven wachten, alhoewel dat natuurlijk wel slim is wanneer je je drukwerk op dezelfde dag nog nodig hebt.

Tegenwoordig kun je je drukwerk heel eenvoudig online bestellen en heb je het vaak al de volgende dag in huis. Lees wel even van te voren de aanleverspecificaties door van de drukkerij, dit kan namelijk bij iedere drukkerij verschillen. Controleer voor de zekerheid of jouw bestand hieraan voldoet, maar met bovenstaande tips kan het bijna niet misgaan! Vul de gewenste specificaties in en upload je bestand. Check check dubbel check, en je bent klaar om je order in te zetten!

De drukker gaat nu bezig met een bestandscontrole en zal zodra het bestand is goedgekeurd het in productie nemen. Allereerst wordt je drukbestand op grote vellen gedrukt, die vervolgens worden gesneden naar het gewenste eindformaat. Daarna gaat je drukbestand naar de afwerkingsstraat, waar de laatste finishing touch aan jouw drukwerk wordt toegekend. Tot slot zal jouw pakketje worden klaargemaakt en kun je het drukwerk snel in huis verwachten!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: PeterPrint
Aantal keer gelezen: 5158x
Toegevoegd: 11-08-2017 13:42
Gewijzigd: 11-08-2017 17:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!