Autoverzekering

Wat bepaalt de hoogte van de autoverzekering premie?

AutoverzekeringAls je een auto hebt, dan moet je eraan geloven: de autoverzekering. Wettelijk is het verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten als je een auto hebt. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Nu kan het bedrag wat je per jaar of per maand betaalt aanzienlijk verschillen per persoon. Waar komen deze verschillen vandaan en hoe komt de premie van de autoverzekering tot stand? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Type autoverzekering

Natuurlijk heeft het soort autoverzekering en de daarbij behorende dekking invloed op de hoogte van de premie. De wettelijk verplichte WA (Wettelijke aansprakelijkheid) is de goedkoopste variant van de autoverzekering. De wettelijke aansprakelijkheid zorgt ervoor dat schade die u veroorzaakt bij een ander na een aanrijding gedekt is. Na deze dekking komt de WA +  autoverzekering, welke een uitgebreidere dekking biedt, zoals schade door diefstal, inbraak en slechte weersomstandigheden. Voor deze extra dekking betaal je ook meer premie dan de minimaal verplichte WA verzekering. Als duurste vorm is er de Allrisk autoverzekering. Met dit type verzekering wordt de dekking uitgebreid naar ook schade aan de eigen auto veroorzaakt in een aanrijding waar jij zelf schuld aan had (niet opzettelijk). Voor deze laatste dekking betaal je de hoogste premie. Voor de Allrisk dekking wordt vaak gekozen als het een nieuwe auto betreft. De keuze voor welke dekking je kiest heeft dus invloed op de hoogte van de premie.

Woonplaats (en adres)

In sommige plaatsen wordt meer schade gereden dan in andere plaatsen. Woon je bijvoorbeeld in het centrum van een grote stad of in een rustig dorp? Het verkeer in de Randstad is over het algemeen veel drukker en daar is een grotere kans op het ontstaan van autoschade. De woonplaats heeft daarom ook invloed op de hoogte van de autoverzekering premie. Bij sommige verzekeraars wordt er zelfs gekeken naar het specifieke adres waar u woont. Het kan voorkomen dat u een hogere premie betaalt dan uw achterbuurman uit de andere straat. De verzekeraar beredeneert dat er dan in uw specifieke straat een grotere kans op schade is (of dat daar meer schades worden geclaimd) en dat rechtvaardigt een hogere autoverzekering premie.

Leeftijd bestuurder

Jongeren zijn achter het stuur over het algemeen meer overmoedig en maken meer ongelukken dan oudere/meer ervaren bestuurders. De premie voor de autoverzekering is vaak hoger voor iemand van 24 jaar of jonger dan voor iemand van 40 jaar. Ouderen (65+) hebben ook een grotere kans op een schade, deze betalen doorgaans ook een hogere premie. De leeftijd van de verzekerde heeft dus ook invloed op de premie.

Schadevrije jaren

Hoe langer je autorijdt zonder schade te maken (claimen), hoe meer korting je krijgt op de premie van de autoverzekering. Zo belonen de autoverzekeraars veilig rijgedrag. Maak je schade en claim je deze bij de autoverzekeraar? Dan val je doorgaans 5 jaren terug en meestal ook 5 treden van de desbetreffende verzekeraar. Doordat je terugvalt in de kortingsladder betaal je meer premie. Het is collectief afgesproken dat iedereen 5 schadevrije jaren terugvalt na het claimen van een schade (ongeacht de hoogte van het schadebedrag). Hier mag een verzekeraar niet van afwijken. De verzekeraar kan u wel meer “treden” op de kortingsladder laten terugvallen. De meeste verzekeraars hanteren bij een terugval van 5 schadevrije jaren ook een terugval van 5 treden op de kortingsladder, maar niet alle verzekeraars doen dit. Informeer naar de voorwaarden per autoverzekeraar of dit het geval is. Dus samengevat: hoeveel schades je claimt heeft invloed op de premie.

Merk en model van de auto

Kenmerken van de auto: Een grote, snelle of zware auto heeft doorgaans een grotere kans om meer schade te veroorzaken bij een aanrijding dan bijvoorbeeld een kleine auto. Deze kenmerken worden dus ook meegewogen in de bepaling van de autoverzekering premie. De kenmerken van een auto (het gewicht en snelheid) heeft vooral invloed op de WA verzekering (en indirect ook op de WA+ en Allrisk dekking).
 
Waarde van de auto: Een dure auto met veel nieuwe accessoires uitgeruste heeft doorgaans een hogere premie dan een simpele uitvoering met de WA+ of de Allrisk autoverzekering. Dit is omdat de WA dekking alleen schade dekt aan anderen en niet aan de eigen auto. Voor de WA+ dekking is de dagwaarde van de auto van belang. Dit is de huidige waarde van de auto. Deze waarde wordt bepaalt door de leeftijd van de auto, kilometerstand en de accessoires. Voor de Allrisk dekking is de cataloguswaarde van belang, dit is het bedrag wat de auto kostte bij aanschaf (aanschafwaarde). Bij een total loss of diefstal dekt de verzekeraar bij WA+ dekking vaak de dagwaarde en bij een Allrisk dekking vaak de aanschafwaarde. Informeer hierover bij de verzekeraar. De hoogte van de waarde van de auto heeft dus invloed op de premie bij deze twee dekkingen.


Aanvullende verzekeringen

Als je extra verzekerd wilt zijn kan je veel verschillende aanvullende dekkingen aanvragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de dekking voor rechtsbijstand, de ongevallen-inzittenden verzekering of de schade inzittendenverzekering. Veel verzekeraars bieden ook pechhulp of een no-claim beschermer aan. Al deze aanvullende diensten kosten ook extra geld en heeft dus ook invloed op de hoogte van de premie. Hoe meer modules je erbij neemt hoe meer premie je gaat betalen.

Aantal kilometers per jaar

Als u veel kilometers per jaar rijdt met uw auto dan heeft u doorgaans een grotere kans om betrokken te zijn in een aanrijding of schade te veroorzaken. Dit is statistisch aangetoond. Hoe meer kilometers u per jaar rijdt, hoe hoger de premie van de verzekering en hoe lager het aantal kilometers dat u maakt hoe lager de premie voor de autoverzekering.

Betalen per jaar of per maand

Bij sommige verzekeraars krijgt u korting op de totaalpremie als u kiest de premie gelijk te betalen voor een heel jaar in plaats van per maand. Hierover moet u informeren bij de desbetreffende verzekeraar.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag wat voor uw rekening komt bij een schadeclaim. Hoe hoger u dit bedrag instelt, hoe minder premie u betaalt. Het gevaar is echter wel wanneer u daadwerkelijk een schade moet claimen, dat u een hoog bedrag zelf moet betalen. Wanneer u het eigen risico moet betalen hangt af van het type schade. Bij sommige verzekeraars hoeft u bijvoorbeeld geen eigen risico te betalen bij schade door vandalisme, bij andere weer wel. Het eigen risico kan ook verschillen bij het claimen van een schade. Zo kan het zijn dat wanneer u jonger bent dan 24, dat u een hoger eigen risico moet betalen dan wanneer u 50 bent. U kunt dus de hoogte van het eigen risico zelf bepalen en het beïnvloeden van het eigen risico heeft dus een direct effect op de hoogte van de premie die u betaalt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Svandeende
Aantal keer gelezen: 3167x
Toegevoegd: 15-11-2017 17:11
Gewijzigd: 13-06-2018 17:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!