zakelijk gesprek

Non-verbale communicatie: 10 tips voor ondernemers

zakelijk gesprekWe denken vaak na over de dingen die we moeten zeggen om met iemand een connectie te maken. Maar denk je ook wel eens aan wat je uitzendt met je lichaamstaal? Non-verbale communicatie is namelijk een stuk belangrijker dan verbale communicatie. Mogelijke zakenpartners of klanten bepalen namelijk grotendeels aan de hand van je lichaamstaal of ze zich in jouw producten of diensten interesseren. In dit artikel geven we je daarom 12 tips voor non-verbale communicatie.

Als we het hebben over communicatie, gaat dit zeker niet alleen over de dingen die we te zeggen hebben. De inhoud van ons verhaal is slechts voor 7 procent van belang. De intonatie van je stemgeluid is al een stuk belangrijker. Dit is namelijk voor 38 procent bepalend om iemand te interesseren. Non-verbale communicatie steekt hier echter met kop en schouders boven uit. Het gaat hierbij namelijk om 55 procent. Vaak zijn we ons niet eens zo bewust van onze non-verbale communicatie. Het is echter belangrijk dat we ons hier wel bewust van worden, zodat je zelf kunt bepalen wat voor indruk je bij iemand wilt achterlaten.

1. Maak goed oogcontact

Het belangrijkste aspect waar je op moet letten bij non-verbale communicatie is oogcontact. Als je oogcontact met de andere persoon maakt, laat je zien dat je geïnteresseerd bent in deze persoon en dat je je betrokken voelt. Je laat hier mee zien dat je de andere persoon serieus neemt en dat je luistert naar wat hij te vertellen heeft. Kijk pas weg na minimaal twee tot drie seconden, want anders straal je angst en onzekerheid uit.

2. Geef een stevige hand

Aan het begin van een zakelijk gesprek schud je eigenlijk altijd de hand van de gesprekspartner. Het is misschien maar een klein gebaar, maar toch kan dit er al voor zorgen dat je gesprekspartner een indruk van je krijgt. Als je een stevige hand geeft, straal je zelfvertrouwen en energie uit. Zorg er echter wel voor dat je de hand van je gesprekspartner niet fijn knijpt. Schudt de hand één of twee keer, maak ondertussen oogcontact en glimlach.

3. Gebruik de juiste gebaren

Als je een verhaal aan iemand verteld, kun je hierbij gebaren gebruiken. Zorg er wel voor dat deze gebaren kloppen bij je boodschap. Als je met je haar speelt of met je pen op tafel tikt en dit dus niet met je boodschap matcht, leidt dit je gesprekspartner af van je verhaal. Het is wel een goed idee om je handen te gebruiken om je verhaal uit te beelden en enthousiasme te doen. Doe dit echter niet de gehele tijd en maak geen theatrale bewegingen. Dit komt namelijk vaak overdreven over.

4. Kopieer de lichaamstaal van je gesprekspartner

Vaak kopiëren we onbewust de lichaamstaal van iemand waar we mee in gesprek zijn. Dit betekent dat we geïnteresseerd zijn in deze persoon en dat we hem of haar bewonderen. Als je de lichaamstaal van je gesprekspartner kopieert, laat je dus ook zien dat je hem of haar bewondert. Daarnaast krijgt je gesprekspartner ook onbewust het gevoel dat er een connectie is, omdat jullie in lichaamstaal op elkaar lijken.

5. Neem de juiste houding aan

Aan de hand van je houding is te zien of je zelfverzekerd bent en of je openstaat voor de andere persoon. Als je rechtop staat of zit, straal je zelfvertrouwen en energie uit. Zet ook je beide voeten stevig op de grond en spreid je benen een beetje. Verder is het goed als je armen zichtbaar zijn. Als je op een stoel zit, kun je je armen bijvoorbeeld op de armleuningen leggen. Sla je de benen of armen juist over elkaar? Dan laat je zien dat je niet zelfverzekerd bent of sluit je je af van het gesprek.

6. Glimlach!

Als je tijdens het gesprek veel glimlacht, maak je in je hersenen een stofje aan waardoor je ook echt vrolijk wordt. En een glimlach is besmettelijk, dus de kans is groot dat je gesprekspartner ook zal glimlachen. Je laat met een glimlach ook zien dat je naar het verhaal van je gesprekspartner luistert. Hiermee laat je dus hoe dan ook een positieve indruk achter.

7. Spreek op de juiste toon

Je gesprekspartner luistert niet alleen naar wat je zegt, maar ook naar hoe je iets zegt. Het is belangrijk dat je de boodschap op de juiste toon overbrengt. Je dient voor een toon te kiezen die bij de boodschap past. Ook is het belangrijk om te letten om bij het spreken te letten op het volume, de articulatie en de snelheid.

8. Draai je lichaam naar je gesprekspartner toe

De stand van je lichaam is ook een vorm van non-verbale communicatie. Als je je tenen en je schouders tot je gesprekspartner richt, laat je zien dat je hem de volledige aandacht geeft. Het is ook goed om iets naar voren te leunen. Door je lichaam weg te draaien of je armen of benen over elkaar te slaan toon je geen interesse in het verhaal van je gesprekspartner.

9. Knik af en toe

Een andere vorm van non-verbale communicatie waarmee je direct aan je gesprekspartner laat zien dat je luistert, is af en toe knikken. Doe dit uiteraard niet te vaak, want dan komt het gemaakt over. Luister goed naar het verhaal van je gesprekspartner en knik op de momenten wanneer dit gepast is.

10. Raak je gezicht niet aan

Het kan zijn dat je tijdens het gesprek jeuk krijgt aan je neus of je wilt gewoon even over je voorhoofd wrijven. Het is aan te raden om dit niet te doen. Als je je gezicht aanraakt tijdens het gesprek – zeker als je dit meerdere malen doet -, kan je gesprekspartner het gevoel krijgen dat je nerveus bent. En dat wil je natuurlijk niet.

11. Doe rustig aan

Uiteraard is het belangrijk dat je rustig praat, zodat je gesprekspartner kan horen wat je zegt. Maar het is tevens van belang om rustig te lopen en rustig te bewegen. Wellicht heb je het gevoel dat je dat al doet, maar het kan voor je gesprekspartner alsnog heel snel gaan. Als je rustiger loopt, beweegt en praat, laat dit zien dat je kalm en zelfverzekerd bent. Ook voor deze tip geldt natuurlijk weer dat je het niet moet overdrijven, want het moet niet op een slow motion filmpje gaan lijken.

12. Let op de non-verbale communicatie van je gesprek

Tijdens het gesprek moet je je niet alleen bezighouden met je eigen lichaamstaal en welke indruk dit maakt op je gesprekspartner, let ook op zijn of haar lichaamstaal. Je kunt het vaak bijvoorbeeld wel zien als iemand een vraag wil stellen of als hij of zij weg wil gaan. Reageer hier dan direct op en vraag je gesprekspartner of je gevoel klopt. Als je wat beter bent geworden in het observeren van non-verbale communicatie, kun je hier tijdens een gesprek goed op inspelen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 9391x
Toegevoegd: 26-02-2016 10:11
Gewijzigd: 07-04-2016 22:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!