Kanker, de symptomen

Kanker, de symptomen

Kanker, de symptomen Kanker is een ziekte die helaas steeds vaker voorkomt. Er zijn verschillende soorten kanker, maar wat zijn nu de symptomen van kanker? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Gezwel of tumor

In je lichaam zitten miljarden cellen, deze cellen zullen verouderen. Je kunt de cellen beschadigen en ook worden de cellen regelmatig vervangen. Als het zover is dat de oude cellen in je lichaam moeten worden vervangen worden er weer automatisch nieuwe cellen aangemaakt. Als deze cellen worden aangemaakt dan is dat een proces wat je celdeling noemt. Dit is niet zomaar een proces, de celdeling kun je wel een proces noemen dat zeer strak geregeld moet worden. Elke cel die je in je lichaam hebt bevat informatie die dan bepaalt of de cel wel of niet gedeeld moet worden, maar ook wanneer de cel moet stoppen met delen, deze informatie zit in je DNA. In je lichaam komt het miljoenen keren voor per dag dat er een celdeling plaatsvindt. Natuurlijk komen er in je lichaam ook wel eens foutjes voor tijdens de celdeling. Als dit voorkomt gaat er normaal gesproken een mechanisme in je lichaam aan het werk om de foutjes ongedaan te maken. Komen er meerdere foutjes in je lichaam voor en deze worden niet gerepareerd dan zal de cel zich blijven delen. Als dit in je lichaam gebeurt kun je spreken over een gezwel of een tumor.

 

Goedaardige en kwaadaardige gezwellen

In je lichaam kunnen goedaardige en kwaadaardige gezwellen ontstaan, bijvoorbeeld wratten kun je een goedaardig gezwel noemen. Omdat wratten niet door andere weefsels heen groeien kun je ze ongevaarlijk noemen. Heb je cellen van kwaadaardige tumoren dan kunnen deze wel omliggende weefsels en organen binnendringen, als dit bij je voorkomt kun je zeggen dat je kanker hebt. Als je kwaadaardige tumoren hebt is er een grote kans dat deze uit gaan zaaien. Als je uitzaaiingen hebt dan houdt dit in dat de cellen zich via de lymfeklieren of via de bloedbaan gaan verplaatsen en dan ergens anders in je lichaam weer een nieuwe tumor kunnen gaan ontwikkelen. Op deze manier kan het zomaar gebeuren als je borstkanker hebt dat het uit gaat zaaien naar de longen. Je kunt op het moment te maken krijgen met meer dan honderd verschillende soorten kanker. Al deze soorten kunnen op een verschillende plaats ontstaan. De ene kankersoort zal meer voorkomen dan een andere soort.

 

Mensen met kanker

Op het moment kun je wel stellen dat er 1 op de 3 mensen in zijn leven te maken zal krijgen met kanker. Als je naar het aantal gevallen van kanker gaat kijken in 2007 dan werden er toen meer dan 86.000 gevallen van kanker geregistreerd. Je kunt tot op heden het aantal nieuwe gevallen nog steeds op zien lopen ( gezegd wordt dat dit aan de vergrijzing kan liggen), in 2020 zul je ongeveer 123.000 nieuwe gevallen van kanker geregistreerd zien staan. De meest voorkomende soorten kanker die je in Nederland tegenkomt bij mannen zijn prostaatkanker, longkanker en darmkanker. Bij vrouwen zie je in Nederland borstkanker, darmkanker en longkanker als meest voorkomende kankersoorten voorkomen.

 

Kans op kanker

Je kunt wel stellen dat iedereen de kans heeft om kanker te krijgen, toch is het niet zo dat iedereen kanker zal krijgen. Je hebt wel bepaalde risicofactoren die de kans op het krijgen van kanker kunnen vergroten. Een van de risico’s om kanker te krijgen is je leeftijd, hoe ouder je bent hoe meer kans je hebt om kanker te krijgen. Je hebt ook bepaalde kankersoorten die erfelijk zijn, heb je bepaalde soorten kanker die in de familie voorkomen dan heb je een grotere kans om dan ook deze soort kanker te krijgen. We roepen het al jaren, als je rookt heb je een grotere kans dat je kanker krijgt dan iemand die niet rookt, ook iemand die meerookt kan kanker krijgen. Als je ongezond eet ook dan heb je meer kans om kanker te krijgen dan iemand die wel gezond eet. Drink je te veel alcohol dan kun je bijna zeker zeggen dat je ook een grotere kans hebt om kanker te krijgen. Om te voorkomen dat je kanker zult krijgen is het verstandig dat je voldoende lichaamsbeweging hebt, je wordt dan niet te dik.

 

Kanker en zonnen

Bijna iedereen vindt het heerlijk om in de zon te liggen en een lekker bruin kleurtje te krijgen, je moet jezelf wel goed insmeren als je dit doet, doe je dit niet dan loop je de kans dat je huidkanker krijgt. Als je werk hebt waarmee je de kans loopt dat je in aanraking komt met kankerverwekkende stoffen moet je jezelf hier goed tegen beschermen om te voorkomen dat je kanker krijgt.

Soorten kanker

Je hebt veel verschillende soorten kanker, al deze soorten hebben allemaal verschillende klachten en symptomen. Je kunt bepaalde klachten krijgen waarbij het verstandig is dat je contact opneemt met een huisarts. Meestal heb je dan klachten die je moet laten onderzoeken om te kijken of het wel of niet met kanker te maken heeft. Als je langdurig last hebt van heesheid of hoesten is het verstandig om naar de huisarts te gaan om het te laten onderzoeken, dit kan een symptoom zijn van kanker. Heb je veel klachten bij het slikken ook dan moet je naar de huisarts gaan.

 

Moedervlekken

Het is ook verstandig om de moedervlekken die je hebt in de gaten te houden, krijg je nieuwe moedervlekken of veranderen de moedervlekken die je al hebt dan kan dit een symptoom zijn van kanker. Heb je een plekje op je huid dat maar blijft schilferen dan kan ook dit een symptoom zijn van kanker. Voel je ergens in je lichaam een verdikking of een knobbel ga hiermee dan meteen naar de dokter, het kan zijn dat dit een aanwijzing is voor een bepaalde kankersoort.

 

Vrouwen en kanker

Bij vrouwen kan het zijn dat ze ongewoon vaginaal bloedverlies of abnormale afscheiding krijgen, je kunt wel stellen dat ook dit een symptoom kan zijn voor kanker. Heb je normaal gegeten en gedronken en je krijgt ondanks dit toch een verandering in de stoelgang en het houdt al een paar dagen aan kan dit een aanwijzing zijn dat je kanker hebt.

 

Mannen en kanker

Ben je een man en je hebt last van de urinewegen en problemen met het plassen dan kunnen dit symptomen zijn op het hebben van prostaatkanker. Als je iedere dag normaal eet en drinkt en je valt ondanks dit toch nog af dan moet je een afspraak gaan maken bij de huisarts, normaal eten en toch afvallen is een symptoom voor kanker. Wanneer je klachten hebt, het maakt niet uit wat voor klachten die maar aan blijven houden doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan.

Klachten

Heb je klachten en je bent bij de huisarts geweest kan de diagnose kanker worden vastgesteld, als dit zo is dan is het belangrijk dat je weet wat de prognose is. De prognose die je bij kanker kunt hebben is van verschillende factoren afhankelijk. De prognose kan afhangen van welke soort kanker je hebt, ook kan het afhangen van de kenmerken van de tumoren, of de aanwezigheid van uitzaaiing er is en de grootte van de tumor is ook een van de factoren.

 

Niet altijd kanker

Het is natuurlijk ook niet zo dat je moet denken dat je bij elke klacht kanker hebt. De meeste klachten die je hebt komen vaker voor bij andere aandoeningen en gaan meestal vanzelf weer over. Als je kanker hebt hoeft het niet altijd zo te zijn dat je ook pijn hebt, zeker niet in het begin van de ziekte. De pijn die bij kanker hoort krijg je meestal als de ziekte zich uitbreidt en als er sprake is van uitzaaiingen.

 

Kanker symptomen

Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op kanker. Maar dit hoeft uiteraard niet altijd zo te zijn. Deze lijst met symptomen kunnen een teken zijn van kanker, maar laat het eerst onderzoeken voordat je je heel ongerust gaat maken. De klachten kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben. Symptomen die op kunnen treden bij kanker zijn:

  • Gewichtsveranderingen die je niet kunt verklaren. Als je goed eet en beweegt is je energieverbruik goed. Maar wanneer je gewicht verliest, kan dat wijzen op een groeiende kanker. Je voelt je dan vaak zwak, maar dat hoeft niet altijd aanwezig te zijn.
  • Zonder aanwijsbare reden bloed verliezen (zonder letsel of een wond). Bloederverlies kan overal optreden.
  • Koorts die niet verklaard kan worden. Vaak heeft het te maken met infecties. Het kan ook zijn dat je herstelsystemen in je lichaam druk bezig zijn. 
  • Als je last hebt van zwellingen die na een tijdje niet verdwijnen zoals bij de borsten, hals of oksels, dan is dat een bezoek waard aan de huisarts. 
  • Hoesten en hees zijn wat na zes weken niet voorbij gaat, dit kan duiden op een infectie of er is meer aan de hand maar dat kan de huisarts beter beoordelen.
  • Veranderende en nieuwe moedervlekken moeten ook onderzocht worden, ook wanneer ze groeien of jeuken.
  • Slikklachten of passageklachten (eten dat niet wil zakken bijvoorbeeld), kan ook duidelijk dat er iets niets goed zit in je keel of slokdarm.
  • Als je ontlastingspatroon verandert, dien je dat goed in de gaten te houden. Blijft het anders dan je gewend bent, ga dan eens naar je huisarts.
  • Bij mannen is het verstandig om bij plasklachten naar de huisarts te gaan.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 7894x
Toegevoegd: 29-07-2015 13:27
Gewijzigd: 22-08-2015 13:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!