fysiotherapie

Wat is fysiotherapie?

fysiotherapieFysiotherapie is een onderdeel van de medische gezondheidszorg die zich richt op het bewegingsapparaat van patiënten. Hierbij moet gedacht worden aan letsels aan gewrichten of stoornissen in het bewegen zelf, veroorzaakt door uiteenlopende ziektes of gebeurtenissen.

Een fysiotherapeut moet in Nederland een 4-jarige hbo-opleiding succesvol hebben afgerond om een geldig therapeut te zijn. Daarnaast moet deze een BIG-registratie bezitten. Dit is een register dat bijhoudt wie recht heeft op een beschermde titel, zoals fysiotherapeut, arts of verpleegkundige.

Wat is fysiotherapie?

Mensen met uiteenlopende klachten kunnen terecht bij een fysiotherapeut. Deze klachten zijn voornamelijk gerelateerd aan het moeilijk open of het pijn hebben bij het lopen. In veel gevallen komt dit door botbreuken, vervormingen in botten, of letsels aan gewrichten. Het doel van de fysiotherapeut is het bewegen makkelijker te maken en de pijn te verdrijven. Dit kan gedaan worden met behulp van een aantal methodes, zoals oefenen, masseren of fysische methodes, zoals het toedienen van prikkels.

De hoedanigheid van letsels bepaalt welke behandeling het meest geschikt is. Doordat letsels aan het bewegingsapparaat een groot deel van letsels beslaat, is de verscheidenheid aan methodes ook groot. Zo kunnen mensen met sportblessures naar een fysiotherapeut gestuurd worden, maar kunnen ook mensen met zenuwbeschadigingen of hersenbloedingen door een fysiotherapeut geholpen worden.

Sportblessures bij fysiotherapie

Sportblessures komen vaak voor, en vaak worden deze naar een fysiotherapeut doorverwezen als een behandeling noodzakelijk is. Deze blessures kunnen uiteenlopen van knieletsels tot aan verstuikingen of vervormingen van gewrichten. Zo komen gescheurde spieren vaak voor en zijn botbreuken ook niet zeldzaam. De fysiotherapeut zal hierbij als eerste de vorm van het letsel vaststellen en een behandelplan opstellen. Mensen met gescheurde spieren zullen in veel gevallen rust moeten nemen om de spieren te laten herstellen. Daarna zullen ze een revalidatietraject ingaan om het lopen makkelijker te maken. Dat is het geval in ernstige letsels. Het komt ook voor dat spieren slechts kleine scheurtjes hebben en waarbij alleen rust nodig is, de hulp van een fysiotherapeut is dan vrijwel niet meer nodig. De mate van schade is dus vooral bepalend wat de rol van de fysiotherapeut wordt.

Schade aan gewrichten

Fysiotherapeuten krijgen ook dikwijls te maken met letsels aan gewrichten. Vaak zijn dit de schouder- of kniegewrichten. Hierbij kan het bewegen minder makkelijk gaan of pijn doen. Een bekend voorbeeld hiervan is artrose. Bij deze ziekte is het kraakbeen in de gewrichten grotendeels verdwenen. Dit heeft als gevolg dat bewegen pijnlijk wordt en stroef gaat, omdat kraakbeen gewoonlijk zorgt voor schokdemping. Een fysiotherapeut zal deze patiënten bijstaan in het proces om het bewegen zo aangenaam mogelijk te maken, want voor artrose bestaat tot dusver nog geen medicijn. Het is dus vooral symptoombestrijding wat gedaan wordt.

Maar ook andere letsels aan gewrichten kunnen behandeld worden, zoals beenderen die uit de gewrichten vliegen, zoals schouders die uit de kom vliegen. Hierbij kan het trainen van spieren een uitkomst bieden, maar een permanente oplossing is dat niet. De hoedanigheid van de gewrichten bepaalt of een operatie nodig is of niet.

Revalidatie na een hersenbloeding

Fysiotherapeuten krijgen ook te maken met mensen die niet zozeer lichamelijke letsels hebben aan botten of gewrichten, maar mensen die niet meer goed kunnen lopen door zenuw- of hersenbeschadigingen. Veelal zijn dit mensen die te maken hebben gehad met een beroerte of een hersenbloeding. Het bewegen kan hierdoor moeilijker gegaan zijn of zelfs verloren zijn gegaan. Deze mensen moeten dus opnieuw leren lopen.

Deze vorm is neurologische revalidatie. Dit is een van de vormen waarin fysiotherapeuten kunnen specialiseren. De andere vormen van revalidatie zijn muscoloskeletale revalidatie. Deze vorm is gericht op de revalidatie van spieren, dus vooral spierscheuren en andere blessures, van het vallen of het van sporten.

Verder is er cardiale revalidatie. Dit is revalidatie van mensen met hartaandoeningen. Hierbij hebben mensen te kampen met hartaandoeningen die gevolgen kunnen hebben op het bewegen zelf. De fysiotherapeut begeleidt hen in het proces van revalideren. Daarnaast is er de pulmonaire revalidatie, een vorm die gericht is op het helpen van patiënten die klachten hebben met betrekking tot het ademhalen, dus letsel aan longen.

Als laatste twee vormen zijn er pediatrische en psychomotorische revalidatie. Dit zijn vormen die vooral gericht zijn op aangeboren aandoeningen aan de motoriek of het bewegen van mensen. Hierbij worden vooral kinderen en jongvolwassenen begeleid.

Fysiotherapie is dus een vorm van de gezondheidszorg waarbij het revalideren van het bewegen voorop staat. Het doel is het bewegen pijnloos en soepel te laten verlopen. Dit kan gedaan worden door spieren te trainen of door de motoriek te verbeteren. Verder is de fysiotherapeut ook een steun in het revalidatieproces van mensen die een chronische aandoening hebben. Zulke aandoeningen hebben grote impact op het leven. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verwerken ervan en het leven zo aangenaam mogelijk te maken, ondanks de pijn en het moeilijk bewegen.

Fysiotherapie helpt dus mensen met problemen aan het bewegingsapparaat met aandoeningen en letsels van grote verscheidenheid. Maar een doel is duidelijk, het weer goed laten bewegen van patiënten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Krachtigschrijven
Aantal keer gelezen: 5879x
Toegevoegd: 14-10-2015 22:27
Gewijzigd: 19-10-2015 22:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!