speksteenkachel

Wat is een speksteenkachel?

speksteenkachelHet is raar maar waar: Speksteenkachels zijn in Nederland vrij zeldzaam. En dat vinden we een beetje vreemd, aangezien de aanschafkosten reuze meevallen én dit soort kachels enorm efficiënt omgaan met de warmte. Vaak nog efficiënter dan de meeste houtkachels en open haarden.

Speksteenkachels zijn bekleed met spekstenen, een zeer massief gesteente dat de eigenschap heeft om warmte bijzonder lang vast te houden. Met name dat voordeel maakt de speksteenkachel voor ons een bijzonder aantrekkelijke kachel om in huis te halen.

Hoe zien speksteenkachels eruit?

Er is een grote verscheidenheid aan soorten en maten speksteenkachels. Speksteenkachels kan je inbouwen maar ook los plaatsen. De grootte van deze kachels varieert, zowel qua afmetingen als inhoud. Kenmerkend voor deze kachels is echter de spekstenen bekleding. Iemand die er een beetje oog voor heeft haalt een echte spekstenenkachel er zo uit. De spekstenen hebben een lichtgrijze kleur en zijn rechthoekig uitgesneden. We onderscheiden grofweg 2 verschillende soorten speksteenkachel namelijk een massieve en verplaatsbare. Een massief model kachel wordt opgemetseld bij de klant in huis. Dit soort kachels bestaan trouwens in de meeste gevallen geheel uit speksteen. Verplaatsbare kachels bestaan uit een frame van staal met enkele speksteen platen.

Wat is speksteen?

Speksteen is een stollingsgesteente. Dit gesteente wordt gevormd doordat gigantische krachten in de loop der tijd van buitenaf op dit steen hebben ingewerkt. Speksteen heeft als eigenschap dat het zeer gemakkelijk en langdurig warmte vasthoudt.

Wat zijn de kosten van speksteenkachels?

Het is lastig om een indicatie te geven van de kosten van dergelijke kachels. Het hangt er namelijk maar net vanaf wat je wensen zijn. Een nieuwe kachel heb je al vanaf 2000 tot 25000 euro. Wil je echter een wat grotere speksteenkachel bestellen, dan ben je natuurlijk meer geld kwijt. Reken op minstens 5000 euro voor een professionele speksteenkachel. Luxe kachels werken voor een gedeelte op automatische bediening. Op websites zoals Marktplaats en Tweedehands kom je trouwens veel gebruikte kachels tegen. Zelfs dat kan nog een goede investering zijn, aangezien dit soort kachels levenslang meegaan.

Speksteenkachels gaan enorm efficiënt met warmte om

Het allergrootste voordeel van deze speciale kachels is dat ze heel erg efficiënt met warmte omgaan. Ze geven de warmte heel geleidelijk af aan de omgeving. Meer over die convectiewarmte lees je in de alinea hieronder. Toch zijn deze houtkachels in Nederland niet eens zo geliefd. Wij vinden dat opmerkelijk. Neem bijvoorbeeld het land Finland, daar zijn deze kachels wel erg populair en niet voor niets. De winters in Finland kunnen bar zijn en dan is het noodzakelijk dat een kachel lang zijn warmte vasthoudt. Wist je trouwens dat houtkachels, want dat is de speksteenkachel, in de meeste gevallen tot wel vijf keer zo efficiënt zijn als gewone open haarden?

Dat komt omdat houtkachels een gesloten systeem hebben. Het is daarom gemakkelijker voor stokers om de verbranding te controleren. In de kachels komt de temperatuur hoger uit dan bij open haarden. Houtkachels met speksteen verbruiken namelijk ook de gassen die vrijkomen bij verbranding. Met 1 kachel kan je een ruimte in zijn geheel verwarmen en dat allemaal dankzij convectiewarmte én stralingswarmte. Bij open haarden komt als enige stralingswarmte vrij en dat is niet voldoende om een ruimte in zijn geheel te verwarmen.

Stralingswarmte van speksteenkachels

Je bent er inmiddels vast al wel achtergekomen wat de speksteenkachel zo uniek maakt in vergelijking met andere kachels. Het waardevolle zit hem in het speksteen. Dit steen geeft zeer geleidelijk zijn warmte weer af aan de omgeving. Je hoeft daarom maar heel even de kachel flink op te stoken om heel lang van deze energie te profiteren. Stook je de kachel bijvoorbeeld 30 minuten flink op? Dan kan het steen tot wel 12 uur daarna de warmte afgeven aan de omgeving. We begrijpen dan ook nogmaals niet waarom dit type kachels vooral in Scandinavische landen gebruikt worden in nauwelijks in Nederland.

Al komt daar nu gelukkig langzaam verandering in. Samengevat: Speksteen kan als geen ander materiaal zo goed energie opslaan en geleidelijk weer afgeven. Speksteenkachels genereren stralingswarmte én convectiewarmte. Deze combinatie kom je bij vrijwel geen ander soort kachel tegen. Stralingswarmte is een hele gezonde warmte. Het dringt tot ver in het lichaam door en mensen met reumatische klachten of spierpijn profiteren hiervan. Hieronder lees je meer over de voordelen van convectiewarmte.

Voordelen convectiewarmte bij kachels van speksteen

Convectiewarmte is niets anders dan het opwarmen van de lucht door de hete oppervlakte van bijvoorbeeld speksteen. Convectiewarmte zorgt al gauw voor een droge lucht in huis. De lucht beweegt, waardoor stofdeeltjes in de lucht terechtkomen. Het voordeel van convectiewarmte is dat de hele omgeving verwarmd wordt. Met andere woorden: De temperatuur in je woning blijft vrijwel stabiel. Bij speksteenkachels is er meer stralingswarmte dan convectiewarmte. Het grote voordeel daarvan is dat de lucht veel minder in beweging is dan met radiatoren en bijvoorbeeld gaskachels. Er is dus minder luchtverplaatsing en daardoor voelt het al gauw minder tochtig aan in huis.

Speksteenkachel of open haard kopen?

De keuze is wat ons betreft al snel gemaakt. Want let je vooral op de efficiëntie? Dan komen speksteenkachels veel beter uit de test dan open haarden. Een goede kachel levert namelijk met gemak vijf keer zoveel energie. Je hebt dus veel minder hout nodig en bent daarom vele malen goedkoper uit. Duurdere kachels zijn zelfs nog zuiniger! En natuurlijk is dit alles niet alleen gunstig voor je portemonnee, ook stook je met spekstenen kachels veel milieubewuster.

Milieubewust verwarmen

Een speksteenkachel is een sieraad in je huis en levert een heerlijke warmte. Ook ben je met dergelijke kachels veel milieubewuster aan het stoken dan met andere soorten haarden of houtkachels. Met een open haard bijvoorbeeld moet je continu stoken om ruimtes warm te houden. Een speksteenkachel stop je een keer vol met hout. Daaraan heb je meer dan voldoende om een avond lang van de warmte te kunnen profiteren. De energie wordt namelijk opgeslagen in het speksteen en langzaam afgegeven aan de omgeving. Met normale kachels en haarden stoot je alsmaar CO2 uit. Bij een speksteenkachel alleen op de momenten wanneer je stookt. En dat is tijdens koude wintermaanden vaak niet meer dan 2 á 3 uur per dag.

Speksteenhaarden zijn kieskeurig wat hout betreft

Je spekstenen haard is een pietje precies als het aankomt op het hout. Het is dan ook absoluut geen allesverbrander, daarmee moet je rekening houden! Je gebruikt bij voorkeur geen zacht hout. Schoon pallethout kan wel, net zoals hout van de berk en populier. Belangrijk is het wel dat al het hout droog is. Des te beter is de verbranding en des te minder gifgassen en rook komt er vrij. Wij raden je aan om niet al te grote houtblokken in je speksteenhaard te stoppen. Kleine houtjes branden beter.

Ze kunnen met gemak jou overleven

Een kachel van speksteen is meestal een keuze voor het leven. Je kunt er namelijk levenslang mee doen. Koop bij voorkeur een massieve spekstenen haard, dan ben je misschien wel wat duurder uit dan een verplaatsbare haard, maar het zal een goede investering blijken te zijn. Ga niet over een nacht ijs. Win vooral veel informatie in en bekijk zoveel mogelijk modellen kachels voordat je een besluit neemt. Vraag een professional om advies indien je van plan bent een tweedehands kachel aan te schaffen. Er zijn voldoende tweedehands speksteenkachels die aan de strengste kwaliteitseisen voldoen, maar er zit ook echt rommel tussen.

Nog enkele tips:

  • Let op de zuiverheid van het speksteen indien je overweegt eentje aan te schaffen
  • Bereken of je vloer deze gevaarte kan dragen. Speksteen is enorm zwaar!
  • Houd je schoorsteen altijd schoon!
  • Gebruik geen afvalhout of bewerkt hout in je speksteenkachel...


Is uw interesse gewekt en wilt u op zoek naar uw droom speksteenkachel? Neem dan eens een kijkje bij het aanbod van de speksteenkachels van Droomkachels.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4773x
Toegevoegd: 26-10-2016 21:41
Gewijzigd: 28-11-2016 14:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3758 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!