huisjes van euro biljetten

Wat is de WOZ waarde?

huisjes van euro biljettenDe WOZ waarde komt elk jaar weer opnieuw terug als je een eigen woning bezit. De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ waarde van jouw woning. Op basis van de WOZ waarde wordt berekent hoeveel belasting je aan de gemeente moet betalen. Wat de WOZ waarde precies inhoud proberen we je uit te leggen in dit artikel.

Wet waardering onroerende zaken.

WOZ staat voor de wet waardering onroerende zaken. Op basis van deze wet bepaalt de gemeente de waarde van alle woningen, bedrijfspanden en stukken grond binnen de gemeente. Elke eigenaar krijgt een brief met hierin de nieuwe WOZ waarde van je woning. De gemeente bepaalt de waarde van je woning op basis van een aantal meetpunten. Er wordt gekeken naar de ligging van je woning, oppervlakte en de gegevens die de gemeente heeft over de inhoud. De gemeente probeert een reële waarde schatting van je woning te maken. Er wordt gekeken naar vergelijkbare woningen die verkocht zijn in het afgelopen jaar. Als er in jouw straat een woning verkocht is voor meer geld dan de WOZ waarde van het afgelopen jaar dan heb je kans dat deze waarde stijgt. Je kan bij de gemeente informeren waar jouw WOZ waarde op gebaseerd is. De gemeente stuurt je meestal een aantal woningen uit de buurt toe die het afgelopen jaar verkocht zijn.

WOZ beschikking

Eén keer per jaar ontvang je van de gemeente een WOZ beschikking. Deze beschikking wordt in maart verzonden. Eigenlijk bestaat de beschikking uit een jaarlijkse nota. Op deze nota zie je wat je de gemeente verschuldigd bent door gebruik te maken van de woning. Je komt hier kosten tegen voor afval, riool etc. Op de nota zie je de WOZ waarde van je woning staan. Soms wordt de WOZ waarde op een los document vermeld. Een percentage van de WOZ waarde ben je aan de gemeente verschuldigd in de vorm van belasting. Vaak gaat het om een grote rekening die je in termijnen kan betalen aan de gemeente.

Te hoge WOZ waarde.

Je bent nog niet zo lang in het bezit van het huis en de WOZ waarde ligt tienduizenden euro’s hoger dan de prijs waar je het zelf voor gekocht hebt. Dit kan een reden zijn dat je de WOZ waarde te hoog vind. Vanwege de hoge WOZ waarde ben je verplicht om extra belasting te betalen. Uiteraard heb je hier geen zin in. Je kan binnen 6 weken bezwaar maken tegen de WOZ waarde. Hiervoor moet je met tegen argumenten komen waarom de WOZ waarde te hoog is ingeschat. In de brief moet staan: Pro Forma Bezwaarschift. Het is belangrijk dat je deze term als kop gebruikt. Geef aan dat je op een later moment nog met aanvullende bewijzen kan komen. Het duurt vaak lang voordat de gemeente reageert op een brief. Vooral omdat er verschillende bezwaren ingediend worden na het verzenden van de WOZ waarde. Je hebt in ieder geval binnen het termijn gereageerd en je hebt extra tijd om bewijzen te verzamelen.

Te lage WOZ waarde.

Het gebeurt steeds vaker dat woningbezitters een bezwaar indienen tegen een te lage WOZ waarde. Dit klinkt gek want je wil natuurlijk niet meer belasting gaan betalen. De bewoners vragen vaak om een hogere WOZ waarde omdat ze de woning willen verkopen. Helaas gebeurt het nog te vaak dat potentiële woningkopers kijken naar de WOZ waarde in vergelijking met de vraagprijs. Ze hebben het idee dat de WOZ waarde de werkelijke waarde van de woning is. De lage WOZ waarde kan flink drukken op de verkoopprijs. Vooral als je van plan bent om winst te maken op de verkoop van je woning. Dit kan reden zijn om contact op te nemen met de gemeente. Als je de WOZ waarde te laag vind dan kan je bezwaar maken. Je hebt hiervoor argumenten nodig waarom de WOZ waarde te laag is. Net als bij een te hoge WOZ waarde heb je na ontvangst van het document 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Het is net als bij een te hoge WOZ waarde slim om Pro Forma Bezwaarschrift in je brief te zetten. Je hebt dan nog een paar weken extra de tijd om argumenten aan te leveren. Je hebt de gemeente in ieder geval laten weten dat je de WOZ waarde te laag is en je bezwaar wil maken. In je brief laat je weten dat dit een voorlopig bezwaar is en je later nog met extra bewijzen kan komen.

Taxatierapport van de woning

Een bewijs om bezwaar mee te maken die zeker in overweging wordt genomen is een taxatierapport. De gemeente heeft woningen in de buurt als argument genomen. Alleen deze woningen zijn hoger getaxeerd door de makelaar omdat ze uitgebouwd zijn of een flinke verbouwing doorstaan hebben. Jouw woning is niet verbouwd en zou dus niet hoger in waarde zijn. Je kan een makelaar uit de buurt vragen om een taxatierapport op te maken. Je kan hierbij aangegeven dat het gaat om een te hoge WOZ waarde. Woningeigenaren gaan meestal niet zover, maar het is wel het ideale argument om bezwaar te maken. Een taxatierapport waarin staat dat de waarde van de woning lager is dan de WOZ waarde kan definitief de doorslag geven in je bezwaarschift. Als je WOZ waarde juist te laag is en je de woning wil verkopen dan kan je vaak via de verkopende makelaar een taxatierapport regelen. De makelaar heeft de woning al getaxeerd om tot een verkoopprijs te komen. Hierdoor heb je een waardebepaling die je als argument kan gebruiken om de WOZ waarde te verhogen.

Waardebepaling via het kadaster.

Een taxatierapport laten opmaken kost soms meer dan het voordeel dat je haalt uit het verlagen van je WOZ waarde. Als je een woning te koop gaat zetten dan kan je dit soms gratis regelen via de verkopend makelaar. De verkopend makelaar heeft er ook een voordeel bij. Daarnaast zal een gemeente minder moeilijk doen over het verhogen van de WOZ waarde dan over het verlagen van de WOZ waarde. Eventueel kan je een waardebepaling opvragen via het kadaster. Via de website van het kadaster kan je een waardebepaling opvragen. Een waardebepaling kost slechts een paar euro en kan als argument gebruikt worden in je bezwaar.

Vraag het taxatierapport aan dat uw gemeente gebruikt heeft.

Eventueel kan je voor je bezwaarschift het taxatierapport opvragen dat de gemeente gebruikt heeft. Dit zijn vaak vergelijkbare woningen in je buurt die verkocht zijn tegen een bepaalde prijs. Je kan in je bezwaar aangeven dat jouw woning bijvoorbeeld niet pas geschilderd is en dat je nog een oude badkamer hebt. Je kan aangeven dat de vergelijkbare woning een hoekwoning is en je zelf een tussenwoning hebt. Op basis hiervan kan je een bezwaarschift schrijven aan de gemeente. Met een bezwaarschift vol argumenten heeft je bezwaar tot wel 90% kans op slagen. Een goed bezwaarschift is belangrijk. Op het internet vind je verschillende voorbeeldbrieven die je kan gebruiken voor je bezwaarschrift.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3342x
Toegevoegd: 26-08-2016 18:33
Gewijzigd: 12-09-2016 23:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!