Mooie bloemen in de winter voor je wintertuin

Mooie bloemen in de winter voor je wintertuin

Mooie bloemen in de winter voor je wintertuinDe winter is waarschijnlijk niet je meest favoriete tijd om in de tuin door te brengen. De meeste planten zijn aan het overwinteren, en het is vaak te koud om lang in de tuin door te brengen. Toch kun je een aantal voorbereidingen treffen waardoor je tuin er levendig en kleurig uit blijft zien, bijvoorbeeld door prachtige winter planten te plaatsen.

Welke planten hebben bloemen in de winter?

Om een mooi kleuren panorama te creëren in je tuin, moet je natuurlijk wel weten welke planten geschikt zijn. Het kan verschillen wat betreft het type grond in je tuin en de specifieke weersomstandigheden waarin je woont. Maar een aantal goede kandidaten voor een kleurig panorama in de winter hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Als je een mooie beplanting combineert met een buiten loungeplek en houtvuurtje, kun je heerlijk lang genieten van een vrolijk winters uitzicht.

Winterjasmijn

winterjasmijn is een gele bloeiende plant die het goed doet op de muur en andere plekken waar hij “hangruimte” heeft.  

Helleborus

Deze lijken erg op rozen en worden daarom vaak kerstrozen genoemd. Het zijn vaste planten die lang blijven leven. Ze doen het het best in de schaduw of matig zonlicht. De Helleborus is er in verschillende kleuren zoals wit, roze,  donkerrood en lichtgroen.  Ze kunnen bloeien van november tot april.

Eranthis-hyemalis

De winterakoniet is een bol waarvan de bloem bloeit in de winter. Net als het sneeuwklokje verschijnt deze bloem vaak in de sneeuw van de late winter. Hij heeft felgroene bladeren met vrolijk gele bloemen. De bloemen verschijnen meestal in februari.

Cyclamen coum

Deze laat-winterbloeiers hebben witte, roze, paarse en rode bloesems. Cyclamen doen het het best bij gedeeltelijke schaduw, en groeien daarom vaak onder bomen en struiken.

Brassica oleracea

Deze bijzondere plant laat prachtige tinten van paars, groen, blauw of rood zien. Hoe kouder het is, hoe feller de kleuren van de weelderige koolbladeren. Deze kool is het meest gebaat bij volle zon tot halfschaduw.

Hamamelis

De Toverhazelaar toont begin januari een explosie van met geurige bloemen met lintvormige bloemblaadjes in geel, koper of rood. De grijsgroene bladeren worden in de herfst geeloranje.

Het is een sterke plant die onvatbaar is voor ziekten en insecten.



Pieris Japonica

De knoppen op deze planten kleuren prachtig in de koelere maanden. Ze bloeien aan einde van de winter (februari of begin maart) met roze clusters van urnvormige bloemen.

Winter kamperfoelie

Voor wat aromatherapie in de winter is de kamperfoelie ideaal met haar citroenachtige geur. De crème-witte bloemen van deze plant komen tot ontwikkeling in de winter en bloeien van november tot april.

Calendula (Calendula officinalis)

De calendula geeft een prachtige volle kleur van laat in de herfst tot in de lente. Je kunt kiezen voor klassiek oranje en fel geel, of voor subtielere tinten van abrikoos, crème en zacht geel. Calendula-planten gedijen het beste bij volle zon en gematigd water. Ze kunnen veel verschillende soorten grond verdragen zolang ze goede afvoer hebben. Verwijder de verwelkte bloemen om de bloei te verlengen.

Erica (heide)

Heide komt in verschillende bloei-vormen: klokvormig, urnvormig of buisvormig kan zijn.

Planten kunnen klein en bolvormig zijn, 6 centimeter hoog,  of een lange rechtopstaande of uitgestrekte struik zijn, zo hoog als 2 meter. Heide heeft een goede drainage en zure grond nodig. De planten verdragen geen stilstaand water of uitdroging.

Kweepeer

Als je weinig tijd hebt voor tuinonderhoud, is de bloeiende kweepeer een goede keuze. Vrijwel onverwoestbaar tolereert deze plant extreme klimaatomstandigheden en verwaarlozing. Deze bladverliezende, stekelige struik geeft in de winter een grootse rode bloesemshow.

IJsbloemen

De soort die bloeit in de winter is de Chimonanthus praecox met geurende gele bloemen van februari tot maart. De geur van zijn bloemen lijkt op die van jasmijn.

Hulst

De rode bessen en de kenmerkende bladeren van de hulst brengen je meteen in de kerststemming, maar na de kerst is het nog steeds genieten van deze markante winterplant.

Er zijn vele soorten van hulst, wel 400 in totaal, waarvan de kleuren kunnen variëren van donker karmozijn tot fel geel. Hulst is winterhard, gemakkelijk te snoeien en kan ook geplant worden als haag voor privacy.  De benodigde grondsoort hangt af van het type hulst, en ze kunnen goed tegen droogte.

Galanthus nivalis

Sneeuwklokjes, de naam zegt het al, kunnen prima de sneeuw overleven.  De bloemen hangen aan korte stengels en zijn wit en klokvormig. Zorg dat ze vochtig blijven, en laat ze niet droog worden bij warm weer. Sneeuwklokjes doen het het best in een flink koude winter, op schaduwrijke plekken. Ze staan prachtig rond de voet van bomen en onder struiken.

Acacia

De bloemen van de acaciaboom bloeien van de herfst tot de winter, hebben een zachtte bolvorm. Ze kunnen oranje of geel zijn. De bladeren zijn klein en groen, en creeren veel schaduw. De boom zelf zal snel groeien en kan wel 4 meter hoog worden.

Daphne odora 'Marginata

Dit is een groenblijvende struik, met een afgeronde vorm die er mooi uitziet in een tuin. Hij heeft bonte bladeren met een gele rand, en bloeit in de winter met geurige, roze bloemen.

Deze winterplant groeit het best in de volle zon of gedeeltelijke schaduw en heeft compostrijke, vruchtbare grond nodig met een matige tot hoge zuurtegraad.

Anjers

Een van de meest bekende winterbloeiers zijn de anjers. Ze zijn erg winterhard en hebben een langdurige bloei met een kruidige geur.

Iberis

De iberis plant kan 8 tot 12 cm hoog worden. Ze dragen smalle, glanzende donkergroene bladeren en frisse witte bloemtrossen. Ze bloeien in de lente en in de herfst. Ze gedijen het best in halfschaduw of volle zon, en hebben regelmatig water nodig. Ze hebben ook een goede gedraineerde bodem nodig.

Cineraria

De cineraria is perfect voor schaduwrijke plekken, en heeft een witte tot intense donker roze kleur. Hij komt ook in paarsachtig rood en blauw paars. De plant heeft gedeeltelijk of volle schaduw nodig, met regelmatige bewatering en losse, vruchtbare grond.

IJslandse papaver (Papaver nudicaule)

Deze papaver heeft prachtige lange stengels zonder blad. Hij bloeit met oranje, roze, geel of witte bloemen, Ze hebben weinig tot regelmatig water nodig en leven het beste in de volle zon.

Viooltjes

Deze planten komen in vele kleuren en verspreiden een heerlijke zoete geur. Ze kunnen goed tegen de kou, maar minder tegen de regen. Kleuren zijn onder andere blauw, geel, wit en tweekleurig. Je kunt ze uitstekend gebruiken voor randen, en als afdekking voor voorjaarsbollen. Ze hebben zon of halfschaduw nodig.

Plaatsen van winterbloemen

Bij het plaatsen van winterbloeiers kun je er rekening mee houden dat je veel binnen zal zitten. Plant ze daarom op plekken waar je ze makkelijk kunt zien vanuit binnenshuis.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Tamara
Aantal keer gelezen: 3403x
Toegevoegd: 06-02-2018 09:51
Gewijzigd: 15-02-2018 11:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!