Headset

Headset kopen: waarop letten?

HeadsetEr zijn erg veel verschillende headsets op de markt en de prijzen en kwaliteit van de koptelefoons kan erg uiteen lopen. Bij sommige merken betaal je extra voor de merknaam en niet voor de kwaliteit. En sommige goedkopere merken leveren relatief goed resultaat voor een lage prijs. Om er achter te komen welke headset het beste bij je past, zal je dus wat onderzoek moeten doen.

Verschillende soorten headsets

Bij een headset kopen is de eerste beslissing die je moet maken wat voor soort headset je wilt. Er zijn verschillende soorten headsets op de markt, met elk hun eigen prijs, voordelen en nadelen. We onderscheiden vier verschillende soorten.

De circumaural headset

Deze headset heeft een dikke beugel over het hoofd heen en de oren worden volledig bedekt door de luidsprekers. Veel mensen gebruiken deze headsets vooral voor thuis, bijvoorbeeld om te gamen. Voor onderweg zijn ze minder praktisch, al is dit type headset tegenwoordig wel weer in de mode, vooral dankzij Beats by Dre.

Deze headsets zijn robuust, de geluidskwaliteit is vaak erg goed en de koptelefoon sluit volledig af. Er dringt vrijwel geen geluid door van buitenaf. Een nadeel kan zijn dat deze headsets nogal groot en zwaar zijn en niet altijd even gemakkelijk zijn in gebruik. Ook zijn ze gemiddeld iets duurder dan andere type headsets. Je krijgt er dan echter wel goede kwaliteit geluid voor terug.

De supra-aural headset

Deze headsets zijn te vergelijken met de circumaural, maar ze zijn iets kleiner en handzamer. Er loopt ook bij dit type een beugel over het hoofd, maar die beugel is vaak wat slanker. Ook zijn de luidsprekers kleiner; deze vallen niet over de oren, maar rusten op de oorschelp. Het voordeel van dit type is het feit dat ze wat handzamer zijn. Deze headsets zijn goed te gebruiken voor onderweg. Ze zijn wat lichter en kosten ook iets minder dan de circumaural headsets. Nadelig aan dit type is het feit dat omgevingsgeluiden minder goed buitengesloten worden. Daarnaast zijn deze headsets vaak wat minder stevig en gaan ze sneller kapot.

De in-ear headsets

Dit type headset is enkele jaren geleden bekend en populair geworden. De in-ear headset bestaat uit twee kleine oordopjes die in de gehoorgang worden ingebracht. De oordopjes komen meestal met drie verschillende maten opzetstukjes, zodat je ze op maat kunt maken voor extra draagcomfort.

Het voordeel van deze oordopjes is vooral dat ze erg stevig vastzitten en omgevingsgeluiden zeer goed buitensluiten. In-ear headsets worden dan ook meestal gebruikt bij het sporten. Ook de geluidskwaliteit is meestal erg goed. In-ear oordopjes zijn wel iets duurder in de aanschaf. Daarnaast kunnen ze gevaarlijk zijn in het verkeer. Als je muziek luistert op de fiets sluit je jezelf met de in-ear oordopjes volledig af voor geluiden in het verkeer, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Blijf dus altijd goed opletten.

Earbuds

Dit type headset wordt het meest gebruikt en wordt meestal standaard meegeleverd bij de aanschaf van een mobiele telefoon of mp3 speler. De oordopjes zijn goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Een nadeel van deze oordopjes is echter de geluidskwaliteit, die vaak niet zo goed is. Daarnaast sluiten de earbuds omgevingsgeluiden niet buiten en vallen ze nogal eens uit je oren. Bij mensen met kleinere oorschelpen kunnen de oordopjes op een gegeven moment zelfs pijn gaan doen, doordat ze te groot zijn voor de oorschelp.

Specificaties bij een headset kopen

Wanneer je een headset gaat aanschaffen, zal je zien dat er een aantal verschillende specificaties genoemd worden. Deze zijn belangrijk in de aanschaf van een goede headset, dus neem de tijd om ze te bestuderen.



Het frequentiebereik geeft bijvoorbeeld aan welke geluidsfrequenties de headset kan weergeven. Het menselijk gehoor kan in een ideale situatie frequenties horen tussen de 20 en de 20.000 Hz. Een goede koptelefoon zou al deze frequenties moeten kunnen weergeven. Je zult ook zien dat hele goede modellen zelfs frequenties van 30.000 of 40.000 Hz hebben. Dit zal je niet direct horen, maar dit bereik draagt wel bij aan de algemene geluidskwaliteit.

Kijk ook naar gevoeligheid. Niet elke geluidsbron kan evenveel vermogen leveren. Een mobiele telefoon kan bijvoorbeeld een stuk minder vermogen geven dan de koptelefoonuitgang van een grote thuisspeaker. De gevoeligheid van een headset geeft aan of deze geschikt is voor het apparaat waar jij het mee wilt gaan gebruiken. Hoe minder vermogen het apparaat heeft, hoe hoger de gevoeligheid dient te zijn.

Tot slot is er impedantie, waarmee de weerstand gemeten wordt. Hoe lager de impedantie van de headset, hoe meer vermogen je apparaat moet leveren. Wanneer je een headset voor thuisgebruik aanschaft, is de impedantie niet van groot belang. Voor gebruik bij smartphone, tablet of ander mobiel apparaat is het wel goed om erop te letten. Een impedantie van 50 tot 60 Ohm is in dit geval aan te raden. Een hogere impedantie zorgt voor een zachter geluid.

Technologische ontwikkelingen op het gebied van headsets

Fabrikanten van headsets blijven hun producten ontwikkelen. Het gevolg is dat veel headsets zijn uitgebreid met leuke en interessante technologische snufjes. Zo zijn er bijvoorbeeld trillende headsets. Deze headsets zijn erg geschikt om mee te gamen of om een film mee te kijken. Ze zijn namelijk uitgerust met een vibratiefunctie, waardoor de headset in verschillende situaties zal meetrillen met het geluid. Zo wordt bijvoorbeeld een ontploffingsscène in een film extra realistisch en ook gamen krijgt er een hele nieuwe dimensie door.

Er zijn nu zelfs headsets op de markt waarbij je de koptelefoons niet meer op je oren hoeft te zetten. Panasonic heeft bijvoorbeeld de Bone Conducting headphone ontwikkeld, die je op het bot voor je oor plaatst. Door de speciale technieken hoor je het geluid van de headset toch, maar krijg je ook omgevingsgeluiden mee. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in het verkeer.     

Wanneer staat de headset te hard?

Bij het dragen van headsets is het belangrijk om gehoor schade te voorkomen. De eerste stap hierin is een kwalitatief goede headset kopen. Je zult echter zelf ook goed moeten opletten dat je je muziek of ander geluid niet te hard zet, hoe verleidelijk dit af en toe ook kan zijn.

De gehoor schade die je kunt oplopen door te harde muziek is blijvend. Gehoor schade is niet te genezen en kan tot zeer vervelende klachten leiden, zowel lichamelijk als psychisch. Denk bijvoorbeeld aan een constante piep in de oren of oorsuizen. Dit is niet alleen fysiek lastig, het kan ook zorgen voor sociaal isolement en andere geestelijke klachten. Je loopt al gehoorschade op bij meer dan 90 dB. Directe gehoorschade wordt bijvoorbeeld opgelopen bij een popconcert, het afsteken van vuurwerk of onbeschermd doe-het-zelven. Bescherm je oren dus goed en zorg ervoor dat je je headset nooit harder zet dan de veiligheidsinstelling.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4328x
Toegevoegd: 01-02-2016 22:18
Gewijzigd: 24-02-2016 15:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!