Dit moet je weten voor de aanschaf van een auto

Dit moet je weten voor de aanschaf van een auto

Dit moet je weten voor de aanschaf van een autoEen auto kopen is iets moois. Dagen of weken speur je het internet af om een auto te vinden voor een aantrekkelijke prijs. Het is belangrijk om op verschillende zaken te letten. Wat is de staat van de auto, het aantal kilometers en ook de kosten voor belasting en de verzekering. We vertellen er graag meer over in dit artikel. Waar moet je op letten? En wat is minder belangrijk?

Het kopen van de auto 

Wanneer je een auto gaat kopen is het belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Het is belangrijk om de auto op verschillende punten te controleren. Wanneer je een auto gaat kopen is het goed om te kijken of de prijs reëel is en ook hoe de staat van de auto is. Ben je zelf niet zo heel handig hiermee? Dan is het goed om een goede vriend of kennis mee te nemen. Ook is het mogelijk om naar een garage te gaan om de auto te laten controleren. Ze kunnen hem even op de brug zetten om hem goed te controleren. Een monteur kan een proefrit maken en kijken of de koppeling nog goed is en of er eventueel nog rare geluiden zijn. Op basis hiervan kan de monteur of de verkoper van het autobedrijf een adviesprijs uitbrengen. Ze kunnen al snel aangeven of de prijs eerlijk is of dat hij te hoog is. Zelden is een auto als een koopje geprijsd.  Wanneer dit wel het geval is, is het toch goed om nog wat van de prijs af te krijgen. Het onderhandelen is ook een vak apart. Zorg echter altijd voor een korting of wat extra’s bij de auto. 

De oude auto inruilen? 

Als de oude auto bij een garage wordt ingeruild dan is het verstandig om een rondje te doen bij verschillende garages. Kijk waar je een mooie auto ziet staan en ontdek wat de gemiddelde inruilprijs is voor de auto. Veel verkopers gebruiken het internet om een inkoopprijs te bepalen. Bij sommige auto’s in de verkoop is er echter nog wat meer ruimte om de inruilprijs wat te verhogen. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf de auto te verkopen. Kies ervoor om hem dan op het internet aan te bieden om zo een koper te vinden. Vaak is het mogelijk om een hogere prijs te krijgen dan de inruilwaarde van de auto. Het betekent wel wat extra werk waar rekening mee gehouden moet worden.

Is de kilometerstand logisch? 

Een belangrijk punt bij het kopen van de auto is om na te gaan of de kilometerstand klopt. Er zijn soms garages geweest welke met een specifieke werkwijze de kilometerstand terugdraaiden. Zo had een auto geen 100.000 kilometer gereden maar 200.000 kilometer. Het is een vorm van fraude en mag natuurlijk niet. Er zijn verkopers voor opgepakt en veroordeeld. Een auto met minder kilometers is natuurlijk aantrekkelijker om te kopen. Kies voor een auto met een Nationale AutoPas. Hiermee is het mogelijk om zeker te weten dat de kilometerstand klopt. Bij de APK keuringen wordt ook de kilometerstand genoteerd. 

De auto periodieke keuring, de APK

De APK is ook een belangrijk punt. Het is de jaarlijkse verplichte keuring (afhankelijk van het bouwjaar van de auto) waarbij de technische staat van de auto wordt gecontroleerd. Het gaat om een aantal basis zaken welke van groot belang zijn. Het profiel van de banden, de remmen, of er roest is en ook hoe de verlichting werkt zijn slechts een paar van de punten welke gecontroleerd worden. Het is slim om een auto te kopen met een nieuwe APK. Het betekent dat je er weer een jaar meer verder kunt. Wel zo prettig. Het bevestigt ook dat de technische staat voor de basispunten goed zijn. Het is geen garantie dat je geen pech kunt hebben met de auto.



Het onderhoud van de auto 

Hoe ouder de auto hoe meer onderhoud er is. Wat zijn de kosten van de onderdelen? Is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruikte (en gereviseerde) onderdelen te kopen voor de auto? Of moeten het allemaal nieuwe onderdelen zijn? Is er onderhoud wat er al aan zit te komen? Bijvoorbeeld de distributieriem of een ander onderdeel van de auto?

Koop je een nieuwere auto dan is de kans op grote uitgaven voor het onderhoud wat kleiner. Het is dan belangrijk om te zorgen voor een budget voor de slijtage van de onderdelen van de auto. 

De auto en het kenteken

Sinds 2014 heeft de RDW een kentekenbewijs ingevoerd op creditcardformaat. Het wordt nu ook een kentekencard genoemd. Door de jaren heen is er veel veranderd. Het was eerst een papieren kentekenbewijs. Nu is er dus de kentekencard. Wanneer een auto overgeschreven moet worden dan is ook de tenaamstellingscode nodig. Het is een 9 cijferige code welke men krijgt bij het op naam zetten van een auto. De eerste vier cijfers krijgt men bij het op naam zetten en de laatste vijf cijfers ontvangt men bij de nieuwe kentekencard. Het kentekenbewijs deel twee is alleen nodig als de auto uitgevoerd wordt. Het bevat onder andere de naam en de adresgegevens van het voertuig en de eigenaar. De kentekencard en het papieren deel twee zijn samen het uitvoerkentekenbewijs.

De auto goed verzekeren

Het is vervolgens ook belangrijk om de auto goed te verzekeren. Het is voor de wet nodig om minimaal een WA dekking te hebben. Het is ook mogelijk om de WA extra verzekering te kiezen of de All Risk dekking. In het laatste geval worden ook de kosten van de eigen auto vergoedt, zelfs als de eigenaar het ongeval heeft veroorzaakt. Rijdt de eigenaar bijvoorbeeld tegen een boom aan dan wordt de schade ook vergoedt. Naast deze dekking is er ook nog de aanvullende dekkingen voor de inzittenden, schade en ook voor rechtsbijstand. Het zijn vrijwillige verzekeringen waar je voor kunt kiezen. 

Het gezonde verstand

Boven alles is het belangrijk om je gezonde verstand te blijven gebruiken. Kijk hoe de auto eruit ziet, maak een proefrit en vertrouw op je gevoel. Het is vaak goed om niet alles te overdenken. Met het kopen van een auto moet je ook wat geluk hebben. Sluit wel alle mogelijke slechte punten uit om zo een miskoop te voorkomen. Koop een duurdere auto bij een garage met garantie. Het maakt het mogelijk om gebreken die kort na de aankoop naar boven komen. Kijk of de prijs goed is en of de auto je goed bevalt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1479x
Toegevoegd: 08-10-2019 15:30
Gewijzigd: 11-10-2019 09:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!